İZNİK UNESCO YOLUNDA EMİN ADIMLARLA

2014 yılında Dünya Miras Geçici Listemize dahil edilen “İznik”in Dünya Miras Listesi’ne adaylığı kapsamında adaylık dosyası ve yönetim planının hazırlanması çalışmaları Bakanlığımız ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında başlatılmıştır.  Çalışmaların yürütülmesi için de 2016 tarihinde Bursa Büyükşehir Bünyesinde İznik Alan Başkanlığı kurulmuştur.

Ağustos 2021 tarihinden itibaren Alan Başkanlığımızca başlattığımız mevzuata uygun, sistematik çalışmalar sonucu bitirdiğimiz Yönetim planı 10 Mayıs 2022 tarihinde Eşgüdüm ve Denetleme kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiş, içeriği genişletilen ve UNESCO uygulama rehberine uygun olarak yazılan adaylık dosyamız ise Kültür ve Turizm Bakanlığına 4 Ağustos 2022 tarihinde teslim edilmiştir.

Alan Başkanlığı ekibi olarak gerçekleştirdiğimiz yoğun çalışma sonucu, bir yıl gibi bir sürede bitirdiğimiz Yönetim Planı ve Adaylık Dosyamız İznik’in UNESCO Dünya Miras Listesi sürecinin başlatılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 19 Eylül 2022 tarihinde Fransa-Paris şehrinde bulunan UNESCO Dünya Miras Merkezine iletilmek üzere gönderilmiştir.

Bu vesileyle, tüm bu süreçte emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İznik Belediye Başkanlığı olmak üzere İznik Alan Başkanlığı ekibimize, tüm paydaş kurum, kuruluşlara ayrıca yönetim planına ve adaylık dosyasına sağladıkları önemli katkılarından dolayı Danışma Kurulu ile Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu üyelerimize teşekkürlerimizi sunarız.

Bursa’mıza ve İznik’imize hayırlı uğurlu olsun.

Doç. Dr. Şehnaz ERASLAN ALICIGÜZEL

İznik Alan Başkanı